„Сердика е моят Рим“, София, 21-22 септември 2019 г.

И София има свой исторически фестивал

На 21 септември доц. Евгения Троева-Григорова и д-р Иво Страхилов наблюдаваха историческата възстановка „Сердика е моят Рим“, провела се в центъра на София при руините на антична Сердика, открити при археологическите разкопки, предшестващи строежа на метростанция Сердика – 2.

Събитието беше заснето във фотографии и звук. Бяха направени интервюта с възстановчици от групата за исторически възстановки „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ – любопитно за изследователя общество, прицелено в отиграване на минало без фокус върху агресивните тонове на национализма, дори напротив – удържайки преднамерена дистанция от травматичните теми и разкази от миналото на българите и България. Акцент беше поставен върху избора на периода, който пресъздават, възможността да се мисли историята без идеологически ангажимент чрез предпочитание към времена, личности и сюжети, които предполагат слаба или никаква политическа употреба, и др.

Реализирано беше и наблюдение на посетителския комплекс „Антична Сердика“, намиращ се непосредствено до сцената на историческата възстановка. Събрани бяха данни за принципите на музейното показване, за структурирането на изложбата с оглед негласните йерархии на културното наследство у нас, направени бяха изводи за крайната непрестижност на османското минало предвид наличието му като археологическа даденост в тази зона (макар и напълно премахнато) на фона на пълното му пренебрегване в експозицията на комплекса.

Повече за събитието и за културното наследство на столицата – в статията на Иво Страхилов София: съживяване на античното наследство?.