„Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура, изкуство“, 27-29 май 2022 г.

Много периоди в едно с акцент върху кръстоносното Филилпополско херцогство

Фестивалът в град Пловдив беше посетен през 2022-а и 2023 г. Визита 2022 беше осъществена от доц. Евгения Троева и гл. ас. д-р Димитър Атанасов. За превоз беше избран личният автомобил, отново отговаряйки на условията за екологична съобразност и ефективност на разходите. Фестивалът беше организиран от Сдружение за исторически възстановки „Филипопол“, профилирано в разкриването на историята на възникналото след превземането на Константинопол през 1204 г. Филипополско херцогство – една от подценяваните политически следи от западноевропейския модел на Балканите. Важно е да се отбележи, че присъствието на държавни субекти от западен произход бележи цялото Късно Средновековие и Ранната Модерност в региона, ето защо на този реенакторски избор не следва да се гледа като на демонстрация на периферен исторически разказ. Напротив, дефектът в оптиката произтича от национално-центрирания наратив за обща употреба и ригиднте академични конвенции, според които същественост притежава само националната история. Събитието се проведе в парк „Лаута“ – място без старини in situ.

Пловдивският фестивален опит е сред показателните по темата за привличане на спонсорство от частни организации, различни от институциите на централната и местната власт, които обичайно финансират събития от подобен тип. Възстановката в Лаута далеч не е тази с най-дълга собствена история у нас, но със сигурност е сред най-добре поставените в бизнес контекст и най-динамичните в полето на взаимодействието между частните стопански субекти и реенактмънта. На всяко следващо издание банерите, продадени на рекламодатели, нарастват по брой, а числото фирми в рубриката за спонсори, отразени и на плакатите и другите визуални материали, подготвени от организаторите, се увеличава, достигайки няколко десетки. Този модел на материално обезпечение от множество източници създава възможност за устойчиво развитие на проекта – ако един или двама от финансиращите субекти отпаднат, то планираното може да се осъществи, тъй като балансът би могъл да бъде възстановен от онези спонсори, превърнали се в постоянни партньори, и от прясно привлечени, имащи интерес към вложение в продукт, базиран на показ на миналото.

В последния фестивален ден във възстановената сграда на епископската базилика в града сдружение Mos Maiorum Ulpiae Serdicae направи възстановка на раннохристиянска арианска литургия – една от практиките, превърнали се в марка на групата. Събитието беше наблюдавано от екипа, а след него бяха осъществени интервюта с участници на терена на самата базилика.