„Одрюза – люлката на хилядата градове“, Исторически парк, 30-31 юли 2022 г.

Представите за траките, изобразени от екипа на „Исторически парк“ и партньорите им

Датите са 30-31.07.2022 г., а в „Исторически парк“ бе проведен и фестивал, профилиран в историята на Античността, наречен „Одрюза – люлката на хилядата градове“. Участници бяха групи от България и Румъния, а този път събитието беше приютено от самия комплекс. От страна на проектно ангажираните учени на място бяха доц. Евгения Троева, гл. ас. д-р Иво Страхилов, гл. ас. д-р Димитър Атанасов и проф. Ивайло Дичев.

Демонстрациите включваха тракийски ритуал за побратимяване, изразяващ се в пиене на вино, тракийски царски пир, битки един на един, шоу с хищни птици. Вечерният дял на програмата беше отреден за спектакъла, наречен „Тракийският пир“. Постановка, която завършва с човешко жертвоприношение, представено доста натуралистично. В момента на удара на оръжието в тялото на принасяния от него рукна фонтан от червена като кръв боя. Случка, която искрено уплаши присъстващите деца, а и някои възрастни.

Вторият ден беше посветен на спортни игри със състезателен елемент – бегови дисциплини в различни формати (с оръжие и без, на различни разстояния), хвърляне на копие, диск, на голям камък, прескок от място на препятствие и дълъг скок с метални гири в ръце, петобой. Не бяха пропуснати и бойните демонстрации – на антична борба, на панкратион, на битки с оръжия.

В сценките и показаното изобщо доминира общосподелената представа за тракийските племена, управлявана от златните съкровища, виното, тракийските царе и храбрите войни. На място бяха използвани и реплики на автентични съдове, които бяха част от ритуала по побратимяване и в други практики. Екипировката на някои от участниците включваше златни лаврови венци, такива получиха и някои от победителите в състезанията. От гледна точка на археологическата коректност следва да отбележим, че този тип украшения се намират в съвременната българска територия само в погребален контекст.

Проведени бяха още интервюта с участници и със служители на „Исторически парк“, в това число – и с доброволци, участващи в проекта с вложения като инвеститори и акционери. На такъв случай екипът попадна случайно и в непосредствена близост до паметника „Създатели на българската държава“ над Шумен. Факт, който показва далекообхватността на информацията, отнасяща се до парка, както и успешността на комуникационната стратегия, обговаряща замисъла и неговия потенциал.