Посещение на Исторически парк, 30.08.2022 г.

История за всекиго: възстановки, кухня, сувенири, висококачествени реплики, дрехи, литература за деца и възрастни, музика

Атракционът беше посетен извън събитийния календар. Това предостави въможност за придобиване на впечатления от комплекса без влиянието на фестивалните мероприятия и тяхната организация. Денят беше делничен и посетителилте също не бяха мнгобройни – факт, който предостави шанс за внимателно разглеждане на почти всичко, без това да попречи на нечия визита.

На територията на Историческия парк гл. ас. д-р Д. Атанасов беше въведен от г-н Милен Петров – военен по професия, днес служител на атракциона, отговорник за историческите възстановки, създател на двете театрални представления, които бяха изиграни малко по-рано през годината като част от предлагания там потребителски продукт. За нуждите на проекта ученият придоби либретата на постановките „Тракийският царски пир“ и „Заветът на кан Кубрат“ – авторски творби на г-н Петров. Получени бяха и рекламни брошури, дипляни и други материали, предназначени за информиране на публиката на Историческия парк и за рекламни нужди – отново ценен материал, който дава възможност да се прогледа не само историческия разказ, но и неговото комерсиализиране, публичната му комуникация, визуалните послания и тяхната реализация, и превръщането на историята и цялостния консумативен пакет на парка в стока, разбирана в смисъла на пазарните отношения.

Направено бе задълбочено интервю с домакина, а обектът в състоянието, в което е заварен, беше заснет във фотографии, видео и звук, използвайки жанровите техники на арт-документалното снимане по подобие на изградения дотук стил на проектната визуална работа. Договорено беше гостуване на г-н Милен Петров в семинара „Да преживеем миналото“ с нарочна лекция-беседа, посветена на проекта „Исторически парк“, комерсиализацията на историческото, появата на история за продан и за консумация, възможностите за пазарно присъствие на „идентичност за изяждане“ и др.