„Помни славата“, Туида, Сливен, 6-8 октомври 2023 г.

Туида и положителният пример за употреба на културното наследство

През есента на 2023 г. (6-8.10.) Туида отново приюти фестивала „Помни славата“. С увеличен брой участници и повече събития в програмата. Екипът беше в състава от предишната година – доц. Е. Троева и гл. ас. д-р Д. Атанасов.

Направи впечатление засилващото се общуване между екипа на Туида и служители и доброволци от комплекса „Исторически парк“ край с. Неофит Рилски. Това сътрудничество се изразява – първо – в повишен брой участници от парка в сливенското събитие. На второ място, участниците от атракциона бяха получили и свое място в сувенирния магазин на обекта, където се разполагаха техните безплатни рекламни брошури редом до тези на Туида. Впечатляващо и знаково беше включването на възстановчиците от парка във вечерната съботна програма. Предишната година тя се заключаваше до огнено шоу, поднесено от група „Палячи“. През 2023-а акцентите вече бяха три. Освен ефектната работа с огън, зрителите видяха танци на ансамбъл „Българе“, а реенактори от „Историческия парк“ представиха спектакъла си по разказа за хан Кубрат, даващ урок за силата на единството на своите синове на смъртното си ложе. Сюжет, който – в името на коректността трябва да маркираме – се появява в началото на 1880-те в учебник по история на Стефан Бобчев и няма нищо общо с изворите за епохата на Средните векове.

Развитието на фестивала и уплътняването на програмата се виждат без усилие. По обед в събота беше представена и възстановка на робски пазар – маркова сцена на Тодор Вълчев, възстановчик и служител на музея в гр. Ямбол, пресъздаващ търговец на роби от Късната Античност.

Историческият фестивал в Сливен е сред малкото подобни събития, привличащи инвеститорски интерес от страна на бизнеса. През 2023 г. техни спонсори бяха Сдружение с нестопанска цел „Зората на Туида“ (заплатило конните демонстрации), Напоителни системи, клон „Средна Тунджа“, Общинско предприятие „Озеленяване и гробищни паркове“ (обезпечило поддръжката на растенията и зелените площи на обекта), М-арт ЕООД (изработили наградните знаци), фирма Албатрос (дарили въжета за загражденията), Курти Карагенов (осигурил балите слама, нужни на историческия фестивал) и други. Липсва информация за точните числови стойности на приноса на всеки един от субектите, ето защо сравнението на дяловете на частното финансиране (срещу реклама, друго или безвъзмездно) и парите, дошли от местната власт, на този етап е невъзможно. Факт е, че историческите реконструкции на терен, особено там, където екипите създават добра информираност на гражданството и предлагат привлекателен продукт, съчетаващ забавление и образование, стават все по-предпочитани полета за инвестиции от страна на бизнеса.

Работата на комплекса Туида е довел до още един значим резултат – в местна гимназия е основан туристически профил. Учениците реализират практически занимания на крепостта и имат възможност за стажове там. Един от дефектите на съвременното средно образование е липсата на връзка с възможностите за реализация на учениците. Липсват връзки с местни стопански субекти, с администрациите, ето защо мнозина млади хора избират пътя към големия град или чужбина, оставяйки регионите в състояние на задълбочаваща се демографска криза, която на свой ред води до още по-голяма редукция на възможностите за професионално осъществяване. Няма съмнение, че професионалистите в областта на наследството и полетата, свързани с него, следва да бъдат подготвяни още от равнището на средното образование, а това е един от добрите примери в тази насока.